Hoe komt de krant aan zijn nieuws

Hoe komt de krant aan zijn nieuws?

Veel mensen volgen het nieuws elke dag. Het is te lezen in de kranten, op het internet of te horen op de radio. Maar hoe komt de krant eigenlijk aan zijn nieuwsberichten? We zochten het voor je uit! 

Wat verstaan we precies onder nieuws? 

Alles wat er gebeurt in de wereld wordt voor een groot gedeelte vastgelegd in de krant of online. Zo worden de mensen op de hoogte gehouden wat er allemaal gebeurt in de wereld. Soms is het nieuws dat interessant is voor iedereen, soms voor een klein groepje. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen wereldnieuws en nationaal nieuws. 

De krant

De krant is de meest traditionele vorm van het verspreiden van nieuws. Elke werkdag wordt er een krant uitgebracht en verkocht. Deze wordt over het algemeen in de ochtend verspreid. Zo word je op de hoogte gesteld wat er allemaal in de wereld heeft afgespeeld de afgelopen 24 uur. 

De krant bestaat vaak uit meerdere onderdelen. Zo is er een gedeelte met internationaal nieuws, landelijk nieuws, maar bijvoorbeeld ook sportnieuws of nieuws uit de entertainment wereld. Zo kun je zelf kiezen wat je het meest interessant vindt en wat je wilt lezen. 

Hoe komt de krant aan zijn nieuws?

Een bedrijf dat een krant uitbrengt bestaat uit meerdere afdelingen. Elke afdeling met zijn eigen taak om de krant tot stand te laten komen. Zo is er een foto afdeling, onderzoeksafdeling, druk afdeling en een afdeling die de hele dag telefoontjes aanneemt. 

Het nieuws kan op verschillende manieren binnenkomen. Veel kranten hebben eigen journalisten die op pad gaan om nieuws te verzamelen. Er zijn ook pers bedrijven die voor een vaste toevoer zorgen van nieuws. Dit zijn vaak algemene persberichten. Het is aan de journalist om tussen alle inzendingen nieuws te selecteren wat belangrijk is en andere zal interesseren. 

Onderzoek doen

Zodra het nieuws is geselecteerd wat belangrijk is, gaat er onderzoek gedaan worden. Er vinden vergaderingen plaats waarin het nieuws wordt verdeeld en wat ze er verder mee gaan doen. In sommige gevallen is het nieuws op zichzelf al genoeg informatie om een bericht over te schrijven. In andere gevallen worden er nog interviews en verder onderzoek naar het onderwerp gedaan. 

Vaak gaat de journalist met een fotograaf of cameraploeg naar de locatie toe om onderzoek te doen naar de situatie. Zo kunnen ze een eigen mening en beeld vormen van het nieuws waar ze over gaan berichten. 

Verspreiden van nieuws

Als het onderzoek gedaan is, de interviews afgerond en de foto’s gelukt zijn, is het tijd om te gaan schrijven. Er wordt een stuk geschreven wat het nieuws goed in beeld brengt voor de lezer. Zodra het artikel af is gaat het door naar de vormgevers, monteurs en eindredacteurs. 

Zij zullen aan de slag gaan om alle nieuwsartikelen in een geheel te gieten. Ze zorgen dat de lay-out van de krant klopt en dat alles netjes bij elkaar staat. Ook wordt er een pakkende titel en foto op de voorkant van de krant gezet. Zo zullen de mensen geprikkeld worden om de krant te kopen en te lezen.