Voorbereid zijn op je belastingaanslag

Voorbereid zijn op je belastingaanslag

Een belastingaanslag, je kunt er heel blij van worden, maar je kunt er ook erg verdrietig van worden. We willen natuurlijk allemaal een belastingaanslag waar we blij van worden. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat je daar goed op voorbereid bent en dat je weet wat je daar dan bij zou kunnen verwachten? 

Wat is een belastingaanslag?

Een belastingaanslag is een brief van de belastingdienst waarin aangegeven wordt welke bedrag je terug zal krijgen of welk bedrag je bij zou moeten betalen. Eens per jaar doet de belastingdienst een controle om te kijken of er mensen zijn die te veel geld hebben ontvangen of juist te weinig. Dit wordt gedaan aan de hand van het inkomen. 

Wat hebben toeslagen met een belastingaanslag te maken? 

Vaak is het zo dat mensen een belastingaanslag ontvangen omdat ze te veel of te weinig toeslag hebben ontvangen in een jaar. Hierbij kun je voorkomen dat je te veel toeslag ontvangt, door zelf te controleren of de belastingdienst met het juiste toetsingsinkomen heeft gerekend.

Mocht dit bedrag hoger zijn dan in de werkelijkheid, dan kan het zijn dat je te weinig toeslagen hebt ontvangen. Het tekort wordt dan door de belastingdienst uitgerekend en nabetaald. Zo trekt de belastingdienst dit eens per jaar recht.

Het kan ook voorkomen dat je toetsingsinkomen waar de belastingdienst mee rekent lager is dan de werkelijkheid. In dit geval kan het zijn dat je te veel toeslagen hebt ontvangen. Het te veel ontvangen bedrag moet dan terugbetaald worden aan de belastingdienst. Dit kan je in maandelijkse termijnen terugbetalen. 

Hoe zit het met de belastingaanslag voor de inkomstenbelasting? 

Als je je wil voorbereiden op de aanslag van de inkomstenbelasting, dan zou je ervoor moeten zorgen dat je je belastingaangifte over het afgelopen jaar op tijd doet. Dit kun je tegenwoordig heel makkelijk online doen. Je kunt de aangifte dan ook altijd onder je DIGID terugvinden bij de website van de belastingdienst.

Bij het doen van de belastingaangifte moet je een aantal formulieren doorlopen. Tegenwoordig zijn de meeste dingen al ingevuld en hoef je alleen nog maar alle gegevens te controleren. Mocht je aftrekposten hebben, dan kun je deze invullen en zullen deze meegenomen worden in de berekening. 

Na het voltooien van de aangifte inkomstenbelasting krijg je meteen een voorlopige belastingaanslag te zien. Hierop staat dan ook wat je terugbetaald zal krijgen, of wat je nog bij zou moeten betalen. Mocht je geld terugkrijgen dan hoef je niets anders te doen dan wachten tot je het geld op je rekening gestort krijgt. 

Mocht er een bedrag naar voren komen dat bij betaald moet worden, dan zul je in een definitieve aanslag later in het jaar te horen krijgen hoe je dit bedrag terug kunt betalen. Aangezien je al op de hoogte bent van dit bedrag kun je ook meteen zelf al actie ondernemen. 

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je maandelijks al een bedrag opzij zet en reserveert voor wanneer de definitieve aanslag binnenkomt zodat je deze meteen kunt betalen.