Je ondernemersvaardigheden uitbreiden met een cursus

Iedereen die dit wil, kan in principe ondernemer worden. Zodra je KVK-nummer hebt, kun je aan de slag. Hiervoor is het lang niet altijd nodig om een opleiding te volgen. Dit moet je wel wanneer je als zelfstandige bijvoorbeeld aan de slag gaat in de zorg. Dit zijn de zogenaamde gereglementeerde beroepen waarvoor een diploma vereist is. Er zijn ook verschillende opleidingen waarbij je als beginnende ondernemer de nodige kennis over ondernemerschap kunt opdoen of als meer ervaren ondernemer je ondernemersvaardigheden kunt uitbreiden.

Ondernemen kun je leren

Als je ondernemer wilt worden, moet je wel uit het juiste hout zijn gesneden. Allereerst moet je een echte doorzetter zijn en passie hebben voor jouw business. Uiteraard moet je ook zeer goede sociale vaardigheden bezitten. Andere belangrijke competenties voor een ondernemer zijn onder andere initiatief, besluitvaardigheid en resultaatgerichtheid.

Als ondernemer komt er veel op je af. Je moet aan enorm veel dingen denken en er zijn tal van regels. Ondernemen leer je vooral door het doen en te leren van je fouten. Om je startup zo succesvol mogelijk te maken, is het echter verstandig om een of meerdere cursussen te volgen.

Kamer van Koophandel

Dit kan onder meer via de Kamer van Koophandel die allerlei workshops aanbieden voor startende ondernemers. Om meer inzicht te krijgen in jouw sterke en zwakke punten, kun je de KvK Krachtmeting doen. Deze resultaten kun je opnemen in je ondernemingsplan.

ROC

Ook op de regionale onderwijscentra, de zogenaamde ROC’s, worden heel specifieke cursussen voor ondernemers geboden. Je kunt er ook een drie- of vierjarige opleiding ondernemer detailhandel volgen. Daarnaast worden er speciaal voor ZZP’ers ook verschillende klassikale trainingen aangeboden. Voor de mogelijkheden kun je het best informeren bij het ROC bij jou in de buurt.

Hogescholen en universiteiten

Naast de ROC’s bieden ook de hogescholen en universiteiten een aantal mogelijkheden. Een heel interessante opleiding is Ondernemerschap & Retail Management of Small Business & Retail Management. Hierbij leer je alle ins en outs over hoe je een bedrijf of winkel moet runnen.

Op HBO niveau worden er ook diverse cursussen gegeven waarmee je jouw vaardigheden kunt verbeteren. Dit zijn zowel online- als klassikale trainingen die je kunt volgen bij onderwijsinstellingen zoals NCOI, LOI of NTI.

Is een cursus of opleiding voor ondernemers fiscaal aftrekbaar?

Als je ondernemer bent, kun je de kosten voor een cursus of opleiding fiscaal aftrekken. Je kunt de gemaakte kosten als bedrijfskosten opvoeren. Je betaalt hierover dus geen belasting. Dit geldt niet alleen voor het lesgeld. Ook materialen zoals studieboeken maar ook de BTW zijn aftrekbaar.

Er is wel een drempelbedrag van 250 euro van toepassing. De cursus of opleiding moet ook gerelateerd zijn aan de branche waarin je actief bent. Hij moet namelijk iets bijdragen aan jouw bedrijf.

Je kunt de kosten niet als scholingskosten aftrekken. Dit komt doordat de overheid speciaal voor werkenden en werkzoekenden het STAP-budget beschikbaar heeft gesteld. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het subsidiebedrag bedraagt 1.000 euro per persoon per jaar en kan worden gebruikt voor een cursus of opleiding.