Sparen door investeren, zo doe je dat?

Sparen door investeren, zo doe je dat?

Heb je al eens nagedacht over geld voor in de toekomst? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het opzij zetten van je geld. Misschien wil je eerder stoppen met werken of comfortabel blijven leven na je pensioen. Door geld opzij te zetten voor later kun je ervoor zorgen dat je leven niet verandert. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt sparen door nu alvast te investeren in je toekomst.

Je hypotheek vroegtijdig aflossen

Je kunt jouw geld opbouwen voor later door vroegtijdig je hypotheek af te lossen. De woonlasten die je nu hebt maar ook in de toekomst zullen namelijk lager zijn omdat je minder betaalt aan hypotheekrente. Je mag namelijk met een vaste rente elk kalenderjaar een percentage boetevrij aflossen van je hypotheek. Dit is 10 procent maximaal van de hoofdsom die je hebt van je hypotheek. Heb je een variabele rente dan mag je altijd boetevrij aflossen.

Hoe meer je de hypotheek aflost, hoe lager je maandlasten gaan worden. Je kunt dan met een lager inkomen goed rondkomen doordat je de hypotheek vroegtijdig hebt afgelost. Het geld dat je nu kunt besparen op je maandlasten kun je dan wegleggen voor later. Je zou kunnen sparen of je gaat beleggen. Je zou eerder kunnen stoppen met werken. Heb je een spaarhypotheek dan is het niet slim om vroegtijdig je hypotheek af te lossen.

Bespaar geld door minder uit te geven

Je kunt geld besparen door niet veel geld uit te geven. Je houdt dan geld over en dat kan je opzij zetten voor later. Als je graag geld uitgeeft zou je kunnen denken heb ik dat wel nodig. Bijvoorbeeld een tweede auto of veel etentjes buitenhuis. 

Je kunt op verschillende manieren geld besparen door te letten op wat je uitgeeft. Je zou ook kunnen kijken naar de zorgverzekering of abonnementen die je hebt. Je kunt hiermee geld besparen. Zo kun je geld opbouwen voor later.

Sparen door investeren, zo doe je dat?Spaar voor later via banksparen

Je kunt via een bank geld besparen door een geblokkeerde bankspaarrekening. Je kunt dan sparen voor extra geld voor je pensioen. Met banksparen hoef je niet jaarlijks een vast bedrag te sparen. Je kunt zelf bepalen hoeveel geld je inlegt op de bankspaarrekening. Het is mogelijk om een bedrag eenmalig of periodiek te sparen op de rekening. 

Daarbij kun je profiteren van een belastingvoordeel. Het gespaarde geld mag je namelijk aftrekken bij je belastingaangifte. Het is aftrekbaar van je inkomen in box 1. Je krijgt via de belastingaangifte dan een deel van je gespaarde geld terug. Hoeveel geld je mag aftrekken is afhankelijk van je jaarruimte. 

Het gaat om het maximale bedrag dat je in een jaar mag aftrekken. De hoogte van je jaarruimte is afhankelijk van je pensioengat. Het geld dat je dan opbouwt kun je later goed gebruiken voor een aanvulling op je AOW of het pensioen dat je aan het opbouwen bent via je werkgever. Het gaat dan altijd om netto-uitkeringen.Een toekomst zonder zorgen.