oudere werknemer in dienst nemen de trend van nu

Een oudere ondernemer in dienst nemen, de trend van nu!

Over het personeelstekort wordt er dagelijks gesproken. Hoe kan het zo zijn dat het personeelstekort groter dan ooit is, maar er een hele groep 50-plussers nog steeds maar moeilijk aan het werk komt? Toch is het in dienst nemen van een oudere ondernemer meer in trek dan de media ons doet vermoeden! 

Hogere kosten

Een beeld dat veel mensen van het in dienst nemen van een 50-plusser hebben zijn de hoge kosten. Dit klopt alleen niet in alle gevallen meer. Vroeger lag alles vast in cao’s qua salaris. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Iemand wordt betaald naar zijn kennis en ervaring. Daar is dus zeker ruimte voor onderhandeling. 

Ook wil de groep 50-plussers zo graag aan de gang dat een hoog salaris niet per se meer op de eerste plek staat. Ze willen gewoon weer aan de gang en vinden het in dat geval niet erg dat ze hetzelfde betaald krijgen als een jongere werknemer. 

Kostenafweging

Er wordt gezien dat mensen als ze ouder worden wat meer last kunnen krijgen van kwaaltjes of sneller ziek zijn. Dit zou op ten duur in de kosten flink kunnen oplopen. In dat geval moet er een goede afweging gemaakt worden. Als je als werkgever genoeg terug krijgt van je werknemers, ben je sneller bereid om deze hogere kosten te betalen. 

Een 50-plusser heeft over het algemeen een stuk meer ervaring en kennis vergaard in zijn loopbaan. Deze kennis en ervaring is zeer waardevol voor een bedrijf. Ook hebben ze meer levenservaring. Dit werkt bijvoorbeeld groot in het voordeel bij verkoopfuncties. Oudere werknemers kunnen zich veel beter inleven in de klant en verkopen daardoor vaak meer. 

Balans op de werkvloer

Als je voornamelijk alleen maar jongere werknemers op de werkvloer hebt rondlopen, zal je tegen andere problemen kunnen aanlopen. Zo zullen jongere werknemers van rond de 20 een hele andere levensstijl hebben of zul je te maken krijgen met werknemers met allemaal jonge kinderen. Met zo’n team loop je tegen hele andere problemen aan. 

Zo zijn de werknemers met kinderen bijvoorbeeld allemaal gebonden aan de schoolvakanties om op vakantie te gaan. Zo kan het voorkomen dat je in de vakantieperiodes een groot probleem kan krijgen met je bezetting omdat iedereen tegelijk weg wilt. 

Deze balans kun je herstellen met het aannemen van 50-plussers. Deze groep is over het algemeen een stuk flexibeler en vinden overwerken of extra werken vaak geen probleem. Ook hebben ze vaak al wat oudere kinderen die het huis al uit zijn en zijn ze dus niet meer gebonden aan de schoolvakanties. Zo vangt het team elkaar op en brengt het weer in balans. 

Blik verruimen

Steeds meer bedrijven beginnen hun blik te verruimen en kijken nu ook naar het in dienst nemen van oudere werknemers. Het is dan ook belangrijk om een persoon niet te beoordelen op zijn cv en leeftijd. Als je persoonlijk in gesprek gaat, kan het alsnog blijken dat de man van 59 heel goed aansluiten bij de toekomstplannen van het bedrijf. Sta hier dan ook zeker voor open!