Een lening als zzp’er, kan dat?

Mocht je als zzp’er werkzaam zijn, dan heb jij je vast wel eens afgevraagd of voor jou een lening bij een bank of andere geldverstrekkers aangaan net zo eenvoudig is als voor iemand die in loondienst werkt, een vast contract heeft, of een grotere onderneming leidt. Alhoewel het inderdaad niet altijd het geval is geweest dat zzp’ers gemakkelijk een krediet verstrekt kregen, zijn de tijden aan het veranderen en veranderen zo ook de opties voor zelfstandig werkenden mee.

Zien banken het verstrekken van een lening aan een zzp’er als risicovol?

Er zijn inderdaad enkele redenen waarom geldverstrekkers misschien huiverig kunnen zijn wanneer het gaat over het lenen van geld aan zzp’ers. Tegenover werknemers die in een vast contract zitten hebben zzp’ers namelijk een paar nadelen die geldverstrekkers als financiële risico’s kunnen beschouwen. Een daarvan is het feit dat zzp’ers hun werk doorgaans op opdrachtbasis vervullen. Dit betekent dat de stroom van inkomsten niet altijd even stabiel is. Af en toe kan een zzp’er namelijk tussen opdrachten in zitten, waardoor er niets wordt verdiend. Voor een geldverstrekker betekent dit onzekerheid over het feit of het geleende geld terugbetaald kan worden. 

Een ander risico wat meespeelt is dat zzp’ers over het algemeen een slechter vangnet hebben dan gemiddeld. Mocht er iets gebeuren in het leven van een zzp’er wat onvoorzien was, dan heeft men minder handvaten. Denk aan een langdurige ziekte of andere onverwachte redenen waardoor je arbeidsongeschikt raakt. Als zzp’er zal deze ontstane situatie dan minder overzichtelijk zijn dan wanneer je in een vaste arbeidsovereenkomst zit. Ook voor geldverstrekkers is duidelijkheid in het geval van onvoorziene omstandigheden wenselijk.

Wat heeft leningen voor zzp’ers bereikbaar gemaakt?

In de afgelopen decennia is de arbeidsmarkt ontzettend veranderd. Waar werken onder een vast contract vroeger vrijwel een vanzelfsprekendheid was, bevinden we ons nu in een grote verschuiving wat betreft werkomstandigheden. Een vaste baan wordt steeds meer eerder uitzondering dan regel. In het jaar 2020 telde Nederland al meer dan een miljoen zzp’ers, en dit getal groeit ieder jaar met wel 50.000! 

Banken en andere geldverstrekkers zullen mee moeten in deze veranderende arbeidsmarkt. Dit gaat niet met tegenzin, want veel zzp’ers laten zien dat ze in dit huidige klimaat hoog succesvolle ondernemers kunnen zijn. De twijfels die geldverstrekkers oorspronkelijk hadden lijken daarom langzaam weg te ebben. In plaats daarvan komt een bereidheid om ook met zzp’ers rond de tafel te gaan zitten om over financieringsmogelijkheden te praten. 

Wat heb ik als zzp’er nodig om een lening te kunnen aanvragen?

Wanneer je serieuze interesse hebt in het aangaan van een lening, dan zal je jouw geldverstrekker ook moeten tonen dat je de moeite waard bent om in te investeren. De precieze vereisten zullen per bank verschillen, maar in de regel geldt dat je overal in ieder geval de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar inzichtelijk zal moeten maken. Zulke en andere bewijzen zullen aantonen dat je in staat bent over een langere periode stabiel en financieel succesvol te ondernemen, en dit is waar geldverstrekkers naar op zoek zijn.