Tips voor duurzaam ondernemen

Tips voor duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is helemaal van nu. Elk bedrijf voelt zich genoodzaakt om zijn steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Dit kan gebeuren op verschillende manieren. We geven je wat tips voor duurzaam ondernemen! 

Wat houdt duurzaam ondernemen in?

Met duurzaam ondernemen hebben we het over het feit dat een bedrijf bewust wordt van zijn vervuiling en dat probeert te minimaliseren. Denk hierbij aan aanpassingen op kantoor, maar ook aan het ontwikkelen van nieuwe kansen, winst en duurzame diensten en producten. 

Er wordt hier vaak gesproken van duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Beide hebben betrekking op bewust omgaan met de toekomst van de planeet. Hierbij focust maatschappelijk verantwoord ondernemen zich op de sociale achtergrond en duurzaam ondernemen zich meer op de ecologische achtergrond. 

Begin bij de basis

Als je wilt beginnen met duurzaam ondernemen kun je al gemakkelijk met kleine stapjes beginnen op de werkplekken bijvoorbeeld. Vervang oude lampen door LED lampen, ga bewust om met de verwarming en laat lichten en apparatuur niet aanstaan als je ze langere tijd niet gebruikt. Dit zijn kleine aanpassingen die al een groot verschil kunnen maken. 

Duurzaam reizen

Het is belangrijk om de medewerkers te stimuleren om op een duurzame manier naar het werk te komen. Het reizen met het openbaar vervoer en de fiets zijn een stuk beter voor het milieu. Biedt bijvoorbeeld een openbaar vervoer abonnement of fiets van de zaak aan, om het financieel aantrekkelijk te maken om zo naar het werk te komen. 

Als er voor het werk veel op locatie gewerkt wordt en medewerkers veel onderweg zijn, onderzoek dan eens de mogelijkheden van elektrisch rijden. Dit vermindert de uitstoot van CO2 aanzienlijk. Vanuit de overheid zijn hier ook stimuleringsmaatregelen voor zodat het aantrekkelijker is om aan te schaffen. 

Think before you print

Voordat je op automatische piloot iets uit print, bedenk eerst of het echt nodig is. Moet je echt op papier hebben of kun je ook digitaal doorsturen naar een collega of zelf doorlezen. Dit zal ook een kettingreactie oproepen. Je collega reageert op die manier namelijk op het mailtje en zal ook niets te hoeven printen en dus geen papier te gebruiken. 

Als er minder geprint wordt bespaar je dus al flink op papier. Als het printen uiteindelijk zo gereduceerd is kun je er zelfs over nadenken om het aantal printers op kantoor terug te brengen. Printers zijn namelijk ook duur in onderhoud, materialen en in stroomgebruik. 

Duurzame huisvesting

Als je zelf de eigenaar bent van het kantoor is het slim om eens naar het energielabel te kijken. Aan de hand van het energielabel kun je online tips krijgen om je pand te verduurzamen. Waar zou er geïnvesteerd kunnen worden om de energierekening naar beneden te krijgen?

Flexibel werken

Met flexibel werken bedoelen we zowel flexibele werktijden als een flexibele werkplek. Door medewerkers hun eigen werktijden te laten bepalen kunnen ze files vermijden. Dit is een stuk minder belastend voor het milieu. 

Wat nog beter voor het milieu is, is niet hoeven reizen. Geef je medewerkers de keuze of ze op kantoor willen komen werken of dat ze thuiswerken.