internet onderweg

Internet onderweg, altijd bij de hand

Internet is bijna niet meer weg te denken uit onze digitale maatschappij. Vrijwel iedereen wil graag beschikking hebben over internet, ook onderweg. Dat is niet altijd even makkelijk. Wat doe je als de internetverbinding op jouw vakantieadres niet vlekkeloos verloopt en je lang moet wachten voordat een pagina is geladen? Het kan heel frustrerend zijn. In dit artikel vertellen we jou hoe je onderweg kunt beschikken over goed internet.

Wifi-verbinding

Wifi betekent Wireless Fidelity. Wifi is een draadloze internetverbinding die makkelijk kan worden opgezet. Je maakt verbinding met een Wifi netwerk door op je telefoon of computer naar de instellingen voor verbinding te gaan en dan voor Wifi te kiezen. Daarna selecteer je de naam van het Wifi netwerk dat je wilt gebruiken en voert het wachtwoord in. Na een tijdje komt de verbinding tot stand.

Er zijn wifi netwerken die op 2,4 GHZ en op 5 GHZ werken. Beide netwerken hebben voor- en nadelen. Een 2,4 GHZ Wifi netwerk is iets langzamer, maar wel stabieler dan de 5 GHZ verbinding. Het 5 GHZ netwerk is iets sneller, maar ook minder stabiel en dit komt omdat dit type netwerk nog vrij nieuw is. Voor de normale internetter maakt het niet zoveel uit welk netwerk er wordt gebruikt.

Mifi- of M2M-router

Vroeger bestond er een verschil tussen een modem en een router. Met het modem kwam de internetverbinding tot stand. Met de router kon je op het internet met meerdere apparaten. Tegenwoordig zijn het modem en de router samengevoegd en bekend als router. Voor onderweg heb je de Mifi (Mobile Wifi)-router en de M2M (Machine2Machine)-router. De Mifi-router maakt verbinding met het mobiele netwerk (4G of 5G) en is minder stabiel dan een M2M-router. Dit komt doordat de radiogolven waardoor wifi tot stand komt niet of moeilijk door het metaal van je camper of caravan heen dringen. Je kunt echter wel een externe antenne aan de buitenkant van je camper of caravan monteren. Een M2M-router is bijna hetzelfde als een Mifi-router, maar deze heeft geen interne antennes. Bij deze router is het standaard de bedoeling dat je een externe antenne aan je camper of caravan monteert.

Internetverbinding met behulp van een Simkaart

We weten nu hoe je makkelijk kunt verbinden met het internet via wifi. De wifi wordt tot stand gebracht door een router thuis, op het werk of in openbare gelegenheden. Onderweg kun je ook gebruik maken van wifi, maar heb je niet die router. Dan is het belangrijk dat je beschikking hebt over internetverbinding via het mobiele netwerk. Hiervoor kun je gebruik maken van een mobiele wifi hotspot via je telefoon. Dit is alleen verstandig als je een abonnement hebt met onbeperkt mobiel internet. Heb je dit niet, dan kunnen de kosten wel eens heel hoog oplopen. Je kunt bij je provider dan beter een data simkaart kopen. Deze steek je in je Mifi- of M2M-router om vervolgens verbinding te maken met het mobiele internet. Op de Mifi-router zit vaak een display waarop je gegevens kunt aflezen zoals het netwerk bereik. Op een M2M-router zit dit niet, maar je hebt wel meer mogelijkheden voor instellingen.